Another great RocketTheme Joomla Template brought to you by the RocketTheme Joomla Template Club.
Ανακοινώσεις
Oικογένεια Κούτση, ένας γενεαλογικός γρίφος Εκτύπωση E-mail

Γενεαλογική έρευνα που διεξήγαγε για τα ΛΑΚΩΝΙΚΑ,από πηγές και βιβλιογραφία, γιά την ιστορία της οικογένειας Κούτση, το 2014-5, ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαιδευτικός, συγγραφέας. Ο αρθρογράφος ευχαριστεί όλους τους εκπροσώπους των διαφόρων κλάδων της οικογένειας Κούτση σε όλη την Ελλάδα, που είχαν την ευγένεια να θέσουν στην διάθεσή του γραπτές και προφορικές μαρτυρίες, και τους οποίους αναφέρει αναλυτικά στο τέλος της εργασίας. Επίσης ευχαριστεί θερμά τις διευθύντριες των Γενικών Αρχείων του Κράτους Λακωνίας κυρία Π. Γαβαλά, Καλαμάτας κ. Μηλίτση, το επιστημονικό προσωπικό των ΓΑΚ Ύδρας-Σπετσών κυρία Διαμαντοπούλου και κύριο Καλαφάτη, τον φωτογράφο και πρόεδρο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης κ. Βασίλη Γεωργιάδη, τον παιδίατρο-ενδοκρινολόγο κ.Δημήτριο Χιώτη και τον αδελφό του λυκειάρχη κ. Νικόλαο Χιώτη, τον κ.Φίλιππο Δεμερτζή Μπούμπουλη, τον εκδότη της ιστορικής εφημερίδας ΕΣΤΙΑ Άδωνι Κύρου, τον κ. Νικόλαο Ανδριτσάκη, τον κ. Άγι Ανδριτσάκη, τον κ. Νικόλαο Βασιλάτο , ιστορικό ερευνητή-δικηγόρο, την ερευνήτρια κυρία Ελένη Κεκροπούλου, συγγραφέα βιογραφίας της Μπουμπουλίνας, τον έγκριτο νομικό και ερευνητή κ.Δημήτρη Κοπανίτσα, την συμβολαιογράφο κ.Αντιόπη Κυρούση και την μητέρα της Πόλα Στεφανούρη κόρη του δημάρχου Σπάρτης κατά τον Μεσοπόλεμο Ηλία Γκορτσολόγου, και την κ. Αναστασία Λαδοπούλου, διευθύντρια του Υποθηκοφυλακείου Σπάρτης, καθώς και όλους όσους τυχόν παραλείπω από δική μου αβλεψία σε αυτό το σημείο. Η έρευνα ορμήθηκε από την καταγωγή του αρθρογράφου από την οικογένεια Κούτση της Λακωνίας, από την μάμμη του Στέλλα Μελετοπούλου, κόρη του Μυστριώτη άρχοντα Γιωργάκη Κούτση, και το παρόν άρθρο αφιερώνεται στην μνήμη της.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Κυκλοφόρησε το νέο μου βιβλίο Εκτύπωση E-mail


Μαρξισμός & Τροτσκισμός στην Ελλάδα

 

 

Στο εισαγωγικό μέρος του βιβλίου, ο συγγραφέας αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι σταλινικές δομές του ΚΚΕ συνέθλιψαν κάθε έννοια ελεύθερου θεωρητικού διαλόγου, περιθωριοποίησαν ή και εξόντωσαν τους επιφανέστερους μαρξιστές διανοουμένους, επέβαλαν όρους στρατοπέδου στην πνευματική ζωή της αριστεράς και τελικώς εμπόδισαν την ανάπτυξη της μαρξιστικής σκέψης στην Ελλάδα. Και αυτό, ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για μία πρωτότυπη και σημαντική θεωρητική άνθιση, που θα οδηγούσε στην εμφάνιση ενός ιδιαίτερου Ελληνικού μαρξισμού, αντίστοιχου με τον Ιταλικό ή τον Αυστριακό.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την πνευματική ζωή των προσφύγων κομμουνιστών στο Παραπέτασμα μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Οι άνθρωποι αυτοί έζησαν στην εξορία υπό την ασφυκτική καταπίεση και τον έλεγχο του κόμματος, διακατεχόμενοι από νοσταλγία και παθολογική αγάπη για την Ελλάδα, εορτάζοντας με πάθος τις εθνικές εορτές, αναπτύσσοντας εξαιρετικής ποιότητας λογοτεχνία με αποκλειστικό αντικείμενο την Ελλάδα, και διαμορφώνοντας για τα παιδιά του ένα εν εξορία ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με κύριο άξονα τον πατριωτισμό.

Στην συνέχεια, παρουσιάζονται αναλυτικά οι κυριώτεροι Έλληνες μαρξιστές: Γεώργιος Κωνσταντινίδης-Σκληρός, Γιάννης Κορδάτος, Σεραφείμ Μάξιμος, Δημήτριος Γληνός, Δημήτρης Μπάτσης, Νίκος Πουλαντζάς. Ειδικά στο κεφάλαιο για τον Πουλαντζά, παρουσιάζονται άγνωστα και συγκλονιστικά στοιχεία, που ανατρέπουν πλήρως την εικόνα που υπάρχει μέχρι σήμερα και αποκαλύπτουν  τις δραματικές εσωτερικές αυτοαναιρέσεις και μεταμορφώσεις του κορυφαίου μαρξιστή την εποχή του πρόωρου θανάτου του.

Στο τελευταίο μέρος της μελέτης παρουσιάζονται οι αρχειομαρξιστές και η σχέση τους με το παγκόσμιο τροτσκιστικό κίνημα και τον ίδιο τον Τρότσκυ, και στην συνέχεια οι κυριώτεροι Έλληνες τροτσκιστές: ο Παντελής Πουλιόπουλος, ο Άγις Στίνας και ο Μιχάλης Ράπτης ή Πάμπλο, ο ασφαλώς σημαντικώτερος όλων, ο διανοούμενος που προσέδωσε στο ελληνικό τροτσκιστικό κίνημα εθνική ταυτότητα και εθνική συνείδηση.


ISBN 978-960-02-3077-2, Αθήνα 2015, Σχήμα 17x24, Σελίδες 615, Τιμή: €25,00

 
Φυλλάδιο Οικονομίας Εκτύπωση E-mail
Φυλλάδιο Οικονομίας
 
Πρακτικός οδηγός εκπαιδευτικού Εκτύπωση E-mail

 

  
ΜΕΛΕΤΗΣ Η. ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ-ΑΘΗΝΑ 2011

 

Στο εγχειρίδιο αυτό, ο εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας θα βρει ένα πολύτιμο χρηστικό εργαλείο γιά την καλύτερη οργάνωση της καθημερινής του δουλειάς. Ταυτόχρονα, έναν οδηγό για την πορεία του στις συνθήκες που διαμορφώνονται από τις ραγδαίες αλλαγές στην εκπαίδευση και την φιλοσοφία του Νέου Σχολείου. Στην θεματική του βιβλίου συμπεριλαμβάνονται ζητήματα όπως οι μαθησιακές δυσκολίες, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, η μοριοδότηση των διαγωνισμάτων, η ανάλυση της βαθμολογικής κλίμακας, η αμφισβητούμενη έννοια του «κακού μαθητή», ο χειρισμός της αποκλίνουσας συμπεριφοράς, το bullying, η συμμετοχή σε πειθαρχικά συμβούλια, η σχέση με τους γονείς, η τεράστια συμβολή της παραπαιδείας, οι τυπικές υποχρεώσεις του εκπαιδευτικού. Επίσης, παρατίθεται ένας κώδικας δεοντολογίας ιδιαιτέρων μαθημάτων, ενώ υπάρχει διεθνής και ελληνική βιβλιογραφία για τον εκπαιδευτικό που ενδιαφέρεται να εμβαθύνει σε παιδαγωγικά θέματα.


 
Το ζήτημα του Πατριωτισμού Εκτύπωση E-mail

  ΜΕΛΕΤΗΣ Η. ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ-ΑΘΗΝΑ 2010, 227 σελίδες

 

    Στο νέο του βιβλίο, ο Μελέτης Μελετόπουλος αποδομεί με επιστημονικά επιχειρήματα τον εθνομηδενισμό, τις θεωρίες της «εθνογένεσης» και την προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ελληνικής ιστορίας, αποδεικνύοντας ότι πίσω τους κρύβονται οι ιδεοληψίες και τα στερεότυπα της λεγόμενης «προοδευτικής» διανόησης. Αναφέρει δε συγκεκριμένα παραδείγματα πανεπιστημιακών καθηγητών, δημοσιογράφων, κριτικών κλπ., στους οποίους απαντά με ισχυρή τεκμηρίωση, επιστημονική αυστηρότητα και παραπέμποντας διαρκώς στις πηγές και σε διεθνή βιβλιογραφία.

    Στην συνέχεια αναλύει την προσπάθεια κατασκευής ανύπαρκτων μειονοτήτων, όπως και ανυπόστατου αντισημιτισμού στην ελληνική κοινωνία,και απομυθοποιεί το ιδεολόγημα της «πολυπολιτισμικότητας».Επίσης ασχολείται με την επιχείρηση ωραιοποίησης της Τουρκοκρατίας από ορισμένους πανεπιστημιακούς, η οποία καταλήγει αναπόφευκτα στην άμβλυνση των αμυντικών αντανακλαστικών έναντι του τουρκικού επεκτατισμού.

    Σημαντικό μέρος της μελέτης καταλαμβάνει μία ολοκληρωμένη, βασισμένη σε διεθνή βιβλιογραφία κριτική του Σχεδίου Ανάν, καθώς και μία αναλυτική τεκμηριωμένη αναφορά στο πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων.

    Στο κεφάλαιο για την σκληρή πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παρουσιάζεται η μακροϊστορική φύση της χιλιετούς ελληνοτουρκικής διαμάχης, καταρρίπτονται με επιχειρήματα οι ψευδαισθήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και τις γεωπολιτικές και δημογραφικές της συνέπειες, ενώ παρουσιάζεται το χρονικό των παραβιάσεων της Συνθήκης της Λωζάννης από την υπογραφή της το 1923 μέχρι σήμερα. Επίσης παρουσιάζεται αναλυτικά η ιστορία των τουρκικών διεκδικήσεων και σχεδιασμών στην Δυτική Θράκη και η σχετική τουρκική προπαγάνδα στο διαδίκτυο, καθώς και το πρωτοφανές για ευρωπαϊκό κράτος μεσαιωνικό καθεστώς της μουφτείας. Τέλος, παρουσιάζεται η περίφημη θεωρία του Παναγιώτη Κονδύλη για το σενάριο ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Ο συγγραφέας, στο κεφάλαιο με τίτλο «Η σοφία της αδιαλλαξίας»,καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μόνον η απόφαση για εθνική αντίσταση μέχρις εσχάτων μπορεί να αποτρέψει τυχοδιωκτικούς επεκτατισμούς εις βάρος μας και να εξασφαλίσει την εθνική μας ακεραιότητα και ασφάλεια.

    Αλλά ο συγγραφέας δεν προσχωρεί στην λογική των λεγομένων «υπερπατριωτών»,στους οποίους καταλογίζει επαρχιωτικό εθνικισμό, τριτοκοσμικές αντιλήψεις, φοβίες και ανασφάλειες, αθεράπευτες αντιφάσεις, άγνοια του διεθνούς περιβάλλοντος και τυχοδιωκτικές πρωτοβουλίες στα εθνικά θέματα.

    Τελικώς, μεταξύ εθνομηδενισμών και εθνικιστών, εξαίρεται από τον συγγραφέα το υγιές πατριωτικό αίσθημα  της σιωπηρής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, όπως αυτό εξάγεται από έγκυρες δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης, οι οποίες αναλύονται στο βιβλίο.

    Στο τελικό κεφάλαιο αναδεικνύεται η ακατάλυτη σχέση μεταξύ Πατριωτισμού και Δημοκρατίας, που ανάγεται στον όρκο των αρχαίων Αθηναίων εφήβων. Η μελέτη ολοκληρώνεται με μία ανάλυση της έννοιας της εθνικής συνείδησης.